Tijd tot de start van Roparun 2023

De Roparun vindt plaats van 27 tot en met 29 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

166 Teams
24 Doelen
€3.402.466,53 Roparun 2022 opbrengsten

Hair4Her helpt mensen aan haarwerken: “Je ziet mensen stralen en dan weet je dat het klopt”

21-10-2022 om 10:48 uur

Als je ernstig ziek bent en door een medische behandeling te maken krijgt met haaruitval, brengt dat voor veel mensen een zekere mate van onzekerheid en onwennigheid met zich mee. Gelukkig heeft Esther Hogeweg daar een oplossing voor. Ze startte in 2015 haar stichting Hair4Her om mensen te helpen aan haarwerken. “We spreken ook beslist niet over pruiken, maar haarwerken. ‘Pruiken’ klinkt zo carnaval.” Inmiddels is Esther zeven jaar en ontelbaar veel uitgeleende haarwerken verder. “We werken zeven dagen per week door heel Nederland. Als iemand je een emotioneel verhaal stuurt, wil je toch gelijk reageren. Dat doe je gewoon.” Samen met een vaste, trouwe groep van vrijwilligers runt zij de organisatie. En dat doet ze dankzij jarenlange steun van onder meer Stichting Roparun.

Als iemand ziek is en een beroep op Hair4Her doet, wat gebeurt er dan?
“Dan zijn er drie mogelijkheden. Ik krijg bijvoorbeeld vooraf foto’s opgestuurd, maak dan een voorselectie van een aantal haarwerken en ga bij de persoon in kwestie thuis op bezoek. Een andere optie is dat zij bij mij langskomen. We drinken een bak koffie, eten een stroopwafel, praten wat en je neemt dan plaats in een echte kappersstoel en gaan we op ons gemak allerlei haarwerken passen en kies een kapsel dat bij een gezichtsvorm past. Een derde mogelijkheid, en dat is een beetje tijdens de coronacrisis ontstaan, is dat ik een paar haarwerken naar iemand toestuur, je kiest er dan één uit en de anderen stuur je terug.”

rr1

Maar je krijgt meer dan een haarwerk toch?
“Zeker! Het is een volledig pakket. Naast het haarwerk krijg je er drie hoofdbedekkingen bij. Een soort mutsjes. Verder bestaat het uit goede verzorgingsproducten en een borstel. Zo’n volledig pakket heeft al snel een waarde van tussen de 500 en 4000 euro.”

En via Hair4Her is het gebruik gratis?
“Ja, we lenen het pakket uit en gaan ervanuit dat het na gebruik weer bij ons terugkomt, zodat we het goed kunnen reinigen en aan iemand anders uit kunnen lenen. Een haarwerk kan ik ongeveer drie keer uitlenen. Als je echt zou moeten betalen voor zo’n pakket is dat voor veel mensen onmogelijk. Een zorgverzekering vergoedt dan zo’n 350 euro, de overige kosten zijn voor eigen rekening. Gelukkig is dat bij ons niet het geval.”

Hoe ontstond Hair4Her?
“Ik deed jarenlang mee aan de Roparun en had een eigen team. Daarvoor was ik zelf ziek en ik vond het een mooie uitdaging om te kijken of ik na mijn ziekte nog mee kon doen aan de Roparun. In die jaren ontstonden veel warme contacten met goede doelen die Stichting Roparun ondersteunt. Vanuit die contacten merkte ik dat haarwerken ontzettend schaars waren. Zo ontstond Hair4Her.”

Hoe weten mensen Hair4Her te vinden?
“We zijn in die jaren zo ontzettend gegroeid, ook de naamsbekendheid is steeds groter geworden. Via social media bijvoorbeeld zijn we erg actief. Verder zijn we inmiddels ook bekend bij artsen en ziekenhuizen. Zij wijzen patiënten op het bestaan van mijn organisatie. De gunfactor is onwijs groot.”

Als je met veel zieke mensen werkt, gaat dat je niet op een gegeven moment onder je huid zitten?
“Ik heb daar inmiddels voor mezelf wel een goede manier voor gevonden. Ik bezoek bijvoorbeeld niet meer dan twee tot drie patiënten per dag en neem minstens een half uur pauze tussen twee bezoeken. Dan kan ik de verhalen even op me in laten werken. Nu moet ik wel zeggen dat het eigenlijk in de gesprekken nooit lang over het ziek zijn gaat. Het zijn altijd positieve gesprekken en er wordt ook gewoon hard gelachen met elkaar. Dat is ook belangrijk. Ik weet nog dat ik met mijn eerste cliënt een hele warme band opbouwde. Ze overleed later en ik had het daar heel moeilijk mee. Eigenlijk is ieder verhaal, iedere cliënt, me bijgebleven. Bijzondere mensen met bijzondere verhalen.”

Stichting Roparun is al vanaf dag één betrokken bij de organisatie, toch?
“Ik ben geboren dankzij Stichting Roparun. Ik krijg één keer per jaar een prachtige donatie en ben daar als organisatie ontzettend afhankelijk van. De vrijwilligers werken ook echt vrijwillig en krijgen, op een gesponsorde chocoladeletter tijdens Sinterklaas na, er helemaal niks voor. We hebben wel kosten en gelukkig zijn daarvoor warme banden met onder meer Roparun. Dat is een onbeschrijflijk familiegevoel en zo voel ik dat als doel ook. Dat blijft altijd en gaat nooit meer over.”

rr1

© 2022 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden