Tijd tot de start van Roparun 2022

De Roparun vindt plaats in het pinksterweekend, 4-6 juni 2022

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

224 Teams
60 Doelen
€1.351.892,92 Roparun 2022 opbrengsten

HOSPICE ZORG AAN ZEE: AL 17 JAAR VERBONDEN MET ROPARUN, EN NU OOK ALS TEAM

05-05-2022 om 13:03 uur

Zeventien jaar geleden, toen Hospice Zorg Aan Zee in Den Helder werd opgericht, kreeg grondlegger Anita Hoedjes een donatie van Stichting Roparun. Ze kon gaan bouwen aan een plek waar kleinschalige, laagdrempelige, maar vooral liefdevolle en respectvolle zorg gegeven wordt. Vier jaar geleden kreeg Anita opnieuw een donatie. Daardoor kon het hospice een nieuwe vleugel aanbouwen die specifiek gericht is op terminale zorg. Zorg Aan Zee en Roparun zijn dus al lang aan elkaar verbonden. Dit jaar gaat de organisatie met een eigen team mee de route op.

“Toen ik vier jaar geleden een gesprek kreeg met het bestuur van Stichting Roparun, om onze plannen en de wens voor een donatie toe te lichten, zei ik: ‘ooit vaardigt Den Helder een eigen Roparun-team af’”, reageert Anita. Het hospice kreeg destijds een donatie van circa 200 duizend euro. Er werd een corridor gebouwd tussen twee huizen. Door de donatie is er nu extra plek voor tien ernstig zieke mensen.

Bij Hospice Zorg Aan Zee werkte Gon, als vrijwilliger. Gon deed al vaker mee aan de Roparun, bij het team van haar man Rob van Loghem. Ze verzorgde de catering. Totdat ze ongeneeslijk ziek werd en een jaar geleden overleed.

In de tijd dat Gon ziek was, was Anita Hoedjes, de co√∂rdinator van het hospice, dat ook. “Toen Gon in haar laatste levensfase was, beloofde ik mee te zullen doen aan de Roparun. Ik zou op de finishstreep een biertje naar de hemel reiken.” Anita herstelde en wilde hoe dan ook meedoen aan de Roparun. Ze ontmoette Rob, de man van Gon, die al eerder meedeed in een ander team. Anita en Rob richtten samen een team op, met dezelfde naam als het hospice. “Eigenlijk is Gon dus de verbinding geweest tussen mij, het hospice en de aankomende Roparun”, vertelt Rob emotioneel. Inmiddels is hij teamcaptain van het team. En ook mooi meegenomen: Rob had dus al Roparun-ervaring. Of dat toeval is? “Daar geloof ik niet meer in”, zegt Anita.

Veel vrijwilligers van Hospice Zorg aan Zee meldden zich aan om ook mee te doen in het team. De kok gaat bijvoorbeeld mee als cateraar. En ook de huisarts draagt zijn steentje bij.

Op het gebied van acties zit het team ook zeker niet stil. “We hebben een donatieactie gehouden op de plaatselijke Lentefair, dat leverde al 1600,- euro op. Er staat de komende periode nog veel meer op stapel zoals een boksgala. En de kok uit ons team is maaltijden aan het verkopen voor het goede doel.”

Het wordt voor Rob, Anita en de andere teamleden een bijzonder pinksterweekend. “Vooral de zondag zal een emotioneel zware dag worden. Op die dag werd Gon een jaar geleden gecremeerd.”

Rob zal tijdens Pinksteren iets doen of meenemen om Gon bij zich te dragen. Wat hij precies van plan is wil hij liever niet zeggen. “Er gaan herinneringen mee. Ze is aanwezig.”

Gemotiveerd verschijnt het team dus zeker aan de start in Twente. “Een eerbetoon aan Gon, het leven en uit dankbaarheid naar de Roparun”, aldus Anita Hoedjes.

 

© 2022 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden