Tijd tot de start van Roparun 2023

De Roparun vindt plaats van 27 tot en met 29 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

213 Teams
46 Doelen
€3.402.466,53 Roparun 2022 opbrengsten

‘NA EEN KEER MEE TE HEBBEN GEDAAN, WILDE IK MEER VOOR DE ROPARUN BETEKENEN’

19-01-2022 om 14:10 uur

Een inmiddels bekend gezicht binnen Stichting Roparun is die van Roelie Postma. Ze woont in Ten Boer (Groningen) en is als vrijwilliger betrokken bij het Calamiteitenteam. Daarnaast is Roelie voorzitter van de Vrijwilligersraad, een belangrijk orgaan binnen de organisatie.

Roelie kwam al jaren geleden in aanraking met de Roparun, toen ze nog in Leiden woonde. Ze werd gevraagd om te helpen bij een team. Hoewel die vraag op het laatste moment kwam, twijfelde ze geen minuut. “Ik werd twee weken van tevoren gevraagd om een team te komen helpen. Ik vond het zo leuk klinken. Toen ben ik de eerste keer als deelnemer de route op gegaan.”

Na drie keer meegedaan te hebben, besloot ze zich in 2016 aan te melden als vrijwilliger bij Stichting Roparun. Ze kwam op het ACT terecht, het algehele controlecentrum in Schiedam dat er ieder jaar voor zorgt dat het evenement veilig verloopt. “Dat vond ik heel leuk om te doen. Ik kwam in een heel hecht team terecht en het is ook nog eens heel actief werk. Je maakt het evenement dan op een zo bijzondere manier mee.”

Toch leek het Roelie ook eens leuk om echt als vrijwilliger op de route mee te gaan tijdens het evenement. Ze kwam in 2019 in het Calamiteitenteam terecht. “Dat team wordt door het ACT ingezet voor teams die in de problemen zijn. We zijn medisch uitgerust, maar vervangen natuurlijk geen 112. Wel hebben we bijvoorbeeld een AED-apparaat bij ons, kunnen advies geven of bijvoorbeeld helpen als er een taalbarrière is”, legt Roelie uit. In haar professionele carrière is ze anesthesioloog. Daardoor kan Roelie goed overzicht bewaren in stressvolle situaties en dat komt in haar functie bij het Calamiteitenteam goed van pas. “Ik kan bijvoorbeeld vanuit mijn werk reanimeren en dat kunnen we in ons team ook. Gelukkig gebeurt dat heel weinig.”

2019 bleek voorlopig, vanwege het coronavirus, de eerste maar tot nu toe ook de laatste fysieke Roparun waar Roelie bij was. In Landgraaf kon ze er namelijk helaas niet bij zijn vanwege haar werk.

Roelie vindt met name het contact met haar collega-vrijwilligers erg leuk. “Je leert zoveel mensen kennen, daar bouw je ook echt een band mee op. Ik heb ook een bekende enthousiast weten te krijgen om zich aan te melden als vrijwilliger.”

Naast haar werk in het Calamiteitenteam is Roelie ook voorzitter van de Vrijwilligersraad. “Wij vertegenwoordigen alle vrijwilligers en vergaderen één keer per maand. We overleggen met de directie en met de vrijwilligerscoördinator en denken mee over vrijwilligersbeleid. Een super mooie functie. Daardoor kan ik nét nog iets extra’s voor Stichting Roparun doen.”

Ooit hoopt Roelie zelf nog eens mee te doen aan de Roparun. “Ja, toch kriebelt dat ook nog steeds. Maar vooralsnog vind ik mijn vrijwilligerswerk te leuk. Maar wie weet, ooit, dat ik toch weer echt mee ga doen.”

Ook kijkt Roelie uit naar de aankomende editie in Nederland. “Ik hoop echt op een groot succes. Laten we hopen dat het echte Roparun-gevoel weer terugkeert. Voor de langere termijn hoop ik juist dat we weer internationaal kunnen gaan, als corona het toelaat.”

 

© 2023 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden