Tijd tot de start van Roparun 2022

De Roparun vindt plaats in het pinksterweekend, 4-6 juni 2022

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

173 Teams
27 Doelen
€42.921,53 Roparun 2022 opbrengsten

MARLOES VAN LEEUWEN SCHRIJFT BOEK OVER LEVEN IN HOSPICE EN DONEERT DAARMEE AAN ROPARUN

10-11-2021 om 15:35 uur

Het leven in een hospice is voor iemand die daar nog nooit is geweest vooral onbekend. Mensen hebben er al snel een donker, grauw en angstig beeld over. Marloes van Leeuwen (54) uit Twello wilde daar verandering in brengen. Ze werkt al vijftien jaar als verpleegkundige in Hospice de Winde in Deventer en zag dat haar ervaringen totaal anders waren dan dat gasten vooraf verwachtten. Ze besloot er een boek over te schrijven en te verkopen. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan Stichting Roparun.

Het idee voor een boek begon toen Marloes ongeveer acht jaar geleden merkte dat mensen met een ander beeld dan de werkelijkheid naar een hospice komen. “Mensen denken dat ze een sterfhuis bezoeken waar het vooral donker en grauw is. Het schrikbeeld is groot als je nog nooit in een hospice geweest bent. Maar niets is minder waar”, zegt Marloes. “Ik wilde daar verandering in brengen. Ik begon korte verhalen voor de website van het hospice te schrijven, een beetje in de vorm van een dagboek. Na een bepaalde periode had ik alles waarover ik graag wilde schrijven wel gepubliceerd. maar de verhalen bleven me zo dierbaar dat ik er meer mee wilde doen.” Het eerste idee voor de verhalen in een boekvorm was geboren.

“Ik schreef het boek en liet het twee keer afdrukken. Eén versie voor in Hospice de Winde en één versie voor mezelf. Ik kreeg er zoveel reacties op. Mensen zeiden me dat ik er echt meer mee moest doen. Ik heb een drukker benaderd en het boek is nu officieel drie weken geleden uitgekomen.”

Via Team 326 – Run For Cancer, een Roparunteam dat nauwe contacten onderhoudt met Hospice de Winde, kwam Marloes in aanraking met de Roparun. Ze kende het evenement al. De kennismaking met het team was dan ook een mooie toevoeging. Ze besloot uiteindelijk per verkocht boek een donatie aan Stichting Roparun te doen. “Ik vind het zo mooi dat Stichting Roparun de gehele palliatieve zorg breed helpt. Daardoor vind ik het zo’n mooi doel en was de keuze om bij te dragen snel gemaakt. Het past ook precies binnen het motto van Roparun.”

Met het boek wil Marloes van Leeuwen laten zien dat het er binnen een hospice vaak anders aan toe gaat dan dat mensen in eerste instantie denken. “Ik heb het boek echt vanuit mezelf geschreven. Over ervaringen die ik meemaak en hoe ik naar mijn werk kijk. Natuurlijk zitten hier mensen in hun laatste levensfase. Dat is vaak erg emotioneel en zwaar, maar er wordt ook gelachen en we maken ook grappen.”

Het 45-pagina’s tellende boek is onder meer te koop via Roparunteam 326 – Run For Cancer. Het boek is een groot succes. In de eerste druk zijn er 200 versies gedrukt, die zijn inmiddels allemaal verkocht. “Een gast zei zelfs: het is zo enorm herkenbaar. Dat was echt het allermooiste compliment.”

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden