Tijd tot de start van Roparun 2022

De Roparun vindt plaats in het pinksterweekend, 4-6 juni 2022

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

175 Teams
108 Doelen
€2.030.030,00 Roparun 2021 opbrengsten

ZUIDELIJKE ROUTE: BRABANTSE NACHTEN ZIJN LANG

02-10-2021 om 23:42 uur

Omdat de Roparun dit jaar later plaatsvindt dan normaal, is het uiteraard eerder donker. Vanaf 18.00 uur zijn de teams extra goed te herkennen door hun rode lichtgevende hesjes. Het miezert ‘un bietje’ in het Limburgse. De teams lijkt het niets te deren, ze rennen stug door. De meesten veel sneller dan gepland.

Op de Zuidroute lopen de teams vlak voordat ze Stevensweert binnenlopen door het ‘Laantje der Bezinning’. Niet geheel onbekend voor de teams van de Duitse route. In Almelo is ditzelfde laantje ieder jaar aanwezig. ‘Aan wie denk jij?’ valt er te lezen op een van de spandoeken. “Oh nee”, roept een dame van de organisatie. “Het laantje moest als laatste, niet als eerste”. Gelukkig komt het besef dat morgen de teams van de Noordroute ook nog voorbij komen, in de tegengestelde richting. De opluchting is zichtbaar.

Stevensweert is voor de teams op de Zuidroute de eerste officiële doorkomst. Het dorpje, dichtbij de Belgische grens, heeft samen met de Almeloopers uit Almelo de de doorkomst georganiseerd. De sfeer is gezellig, de plaatselijke fanfare speelt de teams toe. Vanaf een klein podium bij Grand-Café `T Aod Kloaster worden teams welkom geheten in Stevensweert. Gejuich klinkt vanaf het terras als de teams langs lopen en -fietsen. Kinderen delen appels uit aan alle deelnemers. “Succes, hè!”, roept een van de jongens hen na.

 

Op de route is de wind iets geluwd, terwijl het iets harder is gaan regenen. “Houden jullie het een beetje uit, ondanks de regen?”. “Ja joh! DANKZIJ de regen”, reageren de teams in koor op de parkeerplaats van Checkpoint 5 in Leende. Ze zijn een kwartier te vroeg en moeten een kwartiertje wachten. “Anders komen ze te vroeg aan in Landgraaf morgen”, legt een van de vrijwilligers van de checkpoint uit. Dat de teams de vaart er lekker in hebben, is duidelijk. De meeste lopen voor op schema. Maarten van team 115: “We hebben geloof ik nog nooit bij de eerste teams gelopen, laat staan helemaal voorin. Maar de lopers hebben het tempo er flink in zitten”. Hij springt zijn fiets weer op. De eerstvolgende doorkomst is in Eindhoven, bij hoofdsponsor DELA.

Eenmaal in de lichtstad Eindhoven aangekomen, gaan de teams over het Stratumseind langs het kantoor van hoofdsponsor DELA. Daar worden zij door medewerkers van DELA voorzien van wat fruit en wordt ze een hart onder de riem gestoken voor de nacht die komen gaat. Een groot scherm met steunbetuigingen voor de teams staat op het pleintje voor de hoofdingang. Muziek schalt door een speaker, maar wordt overstemd door luid gejuich wanneer de teams over de oranje loper voor de hoofdingang van DELA lopen. Vanaf Eindhoven kruisen de beide routes elkaar. De Noordroute stevent af op Stevensweert, terwijl de teams van de Zuidroute richting Aarle-Rixtel gaan. 

De Brabantse gezelligheid is duidelijk te proeven in ‘Ale’ zoals Aarle-Rixtel in de volksmond heet. Zeker nu Roparun Weekend samenvalt met de afsluiting van het Oktoberfest. Op het plein bij de kerk staat daarom een groot podium waarop een band in Lederhosen die Deutsche Schlagers ten gehore brengen. Ondertussen passeren de teams die kunnen rekenen op een warm onthaal. “Dit is wel lekker de nacht ingaan hoor”, lacht een van de lopers. “Het kan weleens een lange nacht worden, met minder doorkomsten dan we gewend zijn.” Ach, Arie Ribbens zong het in de jaren tachtig al: Brabantse Nachten Zijn Lang.

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden