Tijd tot de start van Roparun 2022

De Roparun vindt plaats in het pinksterweekend, 4-6 juni 2022

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

173 Teams
27 Doelen
€42.921,53 Roparun 2022 opbrengsten

POWDER DAYS: OVER HOE TWEE VRIENDEN IN EEN PAAR DAGEN LEVENS VERANDEREN

26-10-2021 om 13:26 uur

Paul Rhebergen kreeg op 22-jarige leeftijd leukemie. Zijn leven veranderde compleet en hij was twee jaar lang uit de running. Toen hij afstudeerde merkte hij dat hij geen match had met zijn leeftijdsgenoten. De interesses en levenservaring lagen ver uit elkaar. “Ik dacht: wat vind ik zelf eigenlijk leuk? Dat is skiën.” Hij vertrok naar Canada en werd daar skileraar. “Dat werkte, mijn levenslust kwam terug. Ik vond later in Nederland een ‘normale’ baan, maar ik merkte dat ik mijn zieke periode begon te vergeten. Dat wilde ik ook niet en wilde dus iets anders gaan doen”, vertelt Paul. De eerste aanzet voor Powder Days was hiermee geboren. Inmiddels uitgegroeid tot een volwassen doel dat geregeld steun krijgt van Stichting Roparun.

Toen Paul een vaste baan had, leerde hij Jegor Chamrai kennen op een verwendag voor jonge kankerpatiënten. Jegor kreeg op 24-jarige leeftijd een hersentumor. Paul las over een Amerikaanse stichting: First Descents. De stichting bestond op dat moment al twintig jaar en biedt buitenavonturen voor jong volwassenen die zijn getroffen door
kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen. Hiermee proberen zij te helpen in het verwerken van de ziekteperiode. Paul vertelde Jegor over deze stichting. Jegor was zo enthousiast dat hij gelijk naar Amerika vertrok om meer over First Descents te weten te komen. “Ik wilde niet op Paul wachten. We moesten dit hier ook gaan doen.”

Inmiddels heeft het tweetal Powder Days in enkele jaren tijd uitgebouwd tot een grote organisatie die drie keer per jaar met een groep naar Frankrijk vertrekt om te raften, te praten en te verwerken. Per keer gaan er gemiddeld zo’n 12 deelnemers mee. De weken zijn voor de deelnemers zeer intensief. “De drempel om mee te gaan is groot”, zegt Paul. “Mensen vertrekken met veel vragen naar Frankrijk. Ben ik niet te moe? Kan ik het vinden met anderen? Wat als ik het niet leuk vind?”, zijn twijfels die volgens de 36-jarige oprichter vaak voorkomen. “Het is niet alleen fysiek, maar ook mentaal echt een uitdaging”, vult Jegor aan.

Het succes zit volgens Jegor vooral in lotgenotencontact. “Dat is echt heel erg belangrijk. Iedereen gaat hier met zichzelf aan de slag. Het gaat echt veel dieper en er gebeurt veel meer dan alleen maar raften. Er zijn bezinningsmomenten, kampvuurgesprekken en centrale thema’s waarover we spreken.” Het doel van de week is volgens Paul vooral het idee waarmee mensen weer naar huis gaan: “Het heeft helemaal geen zin om tegen de stroom in te gaan. Dat is ook echt het idee wat we tijdens het raften meegeven. In het water kom je stenen, stroomversnellingen en dammen tegen. Maar laat je maar gewoon meegaan met het water. Het heeft toch geen zin om er tegenin te gaan.”

De week werpt écht zijn vruchten af: “Een 22-jarige jongen kwam hier vleugellam binnen en ging als een rockster weg. Zijn moeder was zo emotioneel en heeft ons heel vaak bedankt.”

De bijdrage voor deelname aan de Powder Days is zeer minimaal, mede dankzij de Roparun. “We vragen de deelnemers alleen de reiskosten vooraf te betalen, maar dat krijg je ook nagenoeg na het einde van de week weer allemaal terug. Dat hebben we ingebouwd als een soort drempel.”

Ook dit jaar kon Powder Days weer op ondersteuning van Stichting Roparun rekenen. Mede dankzij een bijdrage van 40 duizend euro kunnen Paul en Jegor twee van de in totaal drie vakantieweken organiseren. Een week kost namelijk 20 duizend euro. “De Roparun is echt onze steunpilaar”, zegt Paul. “Echt veruit de grootste donateur.” De indirecte impact van de Roparun-bijdrage is volgens Jegor nog veel groter: “Niet alleen deelnemers, maar ook familie en vrienden van deelnemers hebben er heel veel aan als hun geliefde heeft deelgenomen.”

Powder Days is inmiddels een grote passie van Paul en Jegor geworden. Het heeft ervoor gezorgd dat ze beste vrienden zijn geworden. Op de vraag aan de twee waar Powder Days over vijf jaar staat blijft het lang stil. Jegor is namelijk onlangs opnieuw gediagnostiseerd. “Het is daardoor heel lastig om vooruit te plannen.” Toch hebben de twee, natuurlijk, dromen voor en over Powder Days. En die zijn mooi. “Over vijf jaar zijn we bezig in heel Europa”, zegt Jegor. “Dat gaan we wel even neerzetten inderdaad. Een Europees goed doel, fulltime. Daar droom ik ook van ja”, vult Paul aan.

In 2022 gaan de twee beste vrienden opnieuw prachtige weken organiseren voor en met jongvolwassen (ex-) kankerpatiënten in Frankrijk.

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden