Tijd tot de start van Roparun 2022

De Roparun vindt plaats in het pinksterweekend, 4-6 juni 2022

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

175 Teams
108 Doelen
€2.030.030,00 Roparun 2021 opbrengsten

DE TEMPERATUUR IS IDEAAL: “NIET TE WARM, NET NIET TE KOUD”

02-10-2021 om 18:08 uur

Het idee van de Roparun moge na 30 jaar duidelijk zijn. Een estafetteloop die zich normaliter uitstrekt van Parijs tot Rotterdam en van Bremen tot Rotterdam. Ook dit jaar zijn er twee routes: De Noordroute en de Zuidroute. Beide routes gaan over dezelfde wegen, maar allebei in andere richting.

Over de routes zijn twaalf checkpoints verdeeld zodat de locatie en snelheid van de teams in de gaten gehouden kan worden. Het eerste checkpoint is de start op Megaland in Landgraaf. Checkpoint twee op de Zuidroute ligt ongeveer 33 kilometer van de start, vlakbij de Universiteit van Maastricht. Precies drie uur na de start passeert team 144 Result Laboratorium het checkpoint.

Vlak voor het checkpoint staat team 236 Stone Mountain Runners. De naam van het team is niet toevallig gekozen. “We zijn tien jaar geleden opgericht in Steenbergen”, vertelt Ineke, voorzitter van het team. “Joost van de Zande is een van de oprichters van ons team”. Op een avond met vrienden stelde hij voor om mee te doen aan de Roparun. “Dat lukt je nooit”, kreeg hij te horen. Drie maanden later stond het team aan de start van Roparun 2012 in Parijs. “Dat we nu niet door Steenbergen komen, is wel jammer”, geeft een van de loopsters aan. Toch zijn ze blij met deze Limburgse variant van de Roparun. “We hebben het allemaal wel heel erg gemist hoor”.

Het team doet het hele jaar acties om geld in te zamelen voor de Roparun. Met Sinterklaas houden ze een banketstavenactie. “Daarmee halen we het grootste gedeelte van ons bedrag op”, geeft Ineke aan. Ook ontvangt het team donaties van vrienden, familie en kennissen. “Ook vandaag nog blijft de teller oplopen en komen er steeds donaties bij”, zegt Erik. Hij is een van de twee chauffeurs, samen met Patrick.

Al sinds de start in 2012 is Patrick de rots in de branding voor het team. Hij is verantwoordelijk voor de route en het draaiboek in het team. “Op deze manier zorg ik dat er rust in het team is. We weten precies waar we onze wisselplaatsen hebben.” De wissel van het team is al vroeg. “Hiermee zorg ik ervoor dat we niet op dezelfde plaatsen stoppen als andere teams en we dus zeker zijn van een plekje.”

Tussen Landgraaf en Maastricht zit de sfeer bij de meeste teams er lekker in. Het weer zit mee en de temperatuur is met name voor de lopers ideaal: “Niet te warm, net niet te koud”. Wel waait het op sommige stukken flink, maar gelukkig is het droog. De omgeving is wel even wennen voor de teams. Het Zuid-Limburgse landschap gaat op en neer. Een enkele fietser stapt zelfs af omdat de heuvels net iets te stijl zijn. Zo’n 100 teams nemen dit weekend de Zuidroute, de rest, bijna 75 nemen de Noordroute.

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden