Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats in het weekend van 2-3 oktober

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

186 Teams
91 Doelen
€1.261.857,35 Roparun 2021 opbrengsten

STICHTING DROOMDAG: ‘GEZINNEN MET EEN ERNSTIG ZIEKE OUDER KUNNEN HUN ZORGEN EVEN LOSLATEN.’

11-08-2021 om 13:30 uur

Stichting Droomdag is een van de goede doelen die wordt gesteund door Stichting Roparun. Mede dankzij de 50.000 euro die Droomdag vorig jaar kreeg, beleefden 180 jonge gezinnen met een levensbedreigend zieke ouder een onvergetelijk mooie dag. Directeur van Droomdag Anneke de Boer: ‘Door wat wij doen, zijn de herinneringen aan de laatste periode mooier en niet alleen maar zwaar. Het is zo veel meer dan één bijzondere dag.’

‘Het eerste gezin waarmee ik op droomdag ging, wilde heel graag samen naar de Efteling. De vader was terminaal ziek en had mooie herinneringen aan de Droomvlucht – vroeger, met zijn ouders. Hij wilde dat nog één keer met zijn eigen dochtertjes meemaken. Het werd hét moment van de dag en de foto die er in de Droomvlucht werd gemaakt was zó perfect. Die vader met zijn kindjes tegen zich aan, stralend en intens gelukkig … Toen ik ze die foto op het eind van de dag gaf, hadden we allemaal tranen in onze ogen. Het waren tranen van een aankomend afscheid, maar ook van geluk.’

Onvoorwaardelijke liefde

‘De onvoorwaardelijke liefde die ik zag bij dat gezin heeft me ontzettend geraakt. Ze wisten allemaal dat dit de laatste keer zou zijn dat ze zo’n uitstapje konden maken samen, maar toch genoten ze optimaal met elkaar. Ik weet nog dat het jongste dochtertje op haar vaders knie in de rolstoel zat en zei: ‘Pap, dit moeten we van de zomer echt nog een keer doen!’ En dan gelijk erachteraan: ‘Oh nee, dan ben je dood. Daarom genieten we er nu extra van.’ Ik krijg er nog kippenvel van. Verdriet en geluk, samen lachen en samen huilen, het was er allemaal. Die enorme kracht en veerkracht zie ik bij alle Droomdag-gezinnen.’

Herinneringen maken

‘Door Droomdag verandert vaak de sfeer in een gezin. In plaats van toeleven naar het afscheid is daar opeens weer een mooie stip op de horizon. Vaak zijn daardoor ook de herinneringen aan de laatste periode mooier en niet alleen maar zwaar. Onze vrijwilligers maken de hele dag foto’s en video’s en we organiseren een professionele fotoshoot. Van de mooiste foto maken we een schilderij voor aan de muur. De herinneringen zijn echt voor het leven, het is veel meer dan één bijzondere dag.’

Nog een keer onbezorgd samen

‘Wij richten ons heel bewust op de dromen en wensen van het hele gezin. Toen onze – in 2015 overleden – oprichtster Mary van Dueren borstkanker kreeg, merkte ze namelijk dat haar ziekte ook een enorme impact had op haar drie jonge kinderen. Als we droomdagen organiseren, gaan we dus altijd op zoek naar een invulling die leuk is voor het kind van 5 én voor de vader van 45. Of we nu naar de dierentuin, naar de Efteling of naar vakantiepark de Eemhof gaan: voor bijna alle gezinnen is het belangrijkste om nog een keer onbezorgd samen te kunnen zijn. Wij doen er alles aan om dat mogelijk te maken. We organiseren rolstoelen, halen gezinnen op met taxi’s of boeken een voorovernachting in de buurt van de locatie, zodat de gezinnen uitgerust aan de dag kunnen beginnen. Op de dag zelf duwen onze fantastische vrijwilligers rolstoelen, dragen tassen en verschonen luiers.’

Liefde voor elkaar

‘Alle mensen die ik bij Droomdag voorbij zie komen leven zó in de essentie. Ze begrijpen dat het gaat om onderlinge liefde, positiviteit en er onvoorwaardelijk voor elkaar zijn. Het raakt me iedere keer weer als ik zie hoe ultiem ze kunnen genieten van de kleine dingen. Een tijd geleden vroeg ik tijdens een Droomdag aan een moeder: ‘Waar kan ik je nu nog echt gelukkig mee maken?’ Dat was een latte macchiato. Dus ik ben over dat terrein gerend en heb het geregeld, waarop zij zei: ‘Nu is mijn Droomdag compleet.’ Ze vertelde me dat ze iedere dag dat soort mooie momentjes inbouwt. De liefde van haar gezin en dat soort momentjes, meer had ze niet nodig. Hoe mooi is dat? Door corona zijn er voor ons veel gelden weggevallen en hebben we veel droomdagen moeten opschuiven. Ik ben ontzettend dankbaar dat de Roparun dit jaar weer plaatsvindt en we de gezinnen op de wachtlijst een prachtige dag kunnen geven.’

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden