Tijd tot de start van Roparun 2023

De Roparun vindt plaats van 27 tot en met 29 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

224 Teams
60 Doelen
€3.402.466,53 Roparun 2022 opbrengsten

KEPPIE, EEN SLAAPMUTS VOOR EEN COMFORTABELE NACHTRUST

07-07-2021 om 12:00 uur

Toen Annemieke van Lubeek in 2009 de diagnose acute leukemie kreeg en haar eerste chemokuur achter de rug had, begon het. Haar mooie lange blonde haar begon uit te vallen.

Naast dat dit uiterlijke veranderingen met zich mee bracht, bleek er ook een fysieke kant te zijn. Het haar op je hoofd zorgt ervoor dat je warmte vasthoudt en het biedt bescherming. Die functies werden bij Annemieke pas duidelijk op het moment dat ze echt kaal was. “De ziekte en behandeling  zorgen ervoor dat je huid gevoeliger wordt. Het was voor mij een behoorlijke uitdaging om hoofdbedekking te vinden die niet te warm of te koud was, die mijn hoofd op de juiste plekken bescherming bood en ook nog eens comfortabel aanvoelde. Er was wel veel aan hoofdbedekking te vinden, maar dat was voornamelijk voor overdag en niet voor ’s nachts, wanneer je stil ligt en je hoofd in contact is met je kussen. Terwijl dat juist zo’n belangrijk moment is in je behandelperiode,  want je rustmomenten moet je zo goed mogelijk benutten”, vertelt Annemieke.

Dit bracht haar op een idee waar zij mee aan de slag ging, nadat al haar behandelingen achter de rug waren: zij bedacht keppie.

Een slaapmuts voor mannen, vrouwen en kinderen
Keppie is een slaapmuts voor mensen die hun haar verloren zijn door chemotherapie. Het is een zachte en comfortabele oplossing om de natuurlijke warmte vast te houden en de gevoelige hoofdhuid te beschermen. Keppie is gemaakt van een speciale microfleece stof. Ontwikkeld voor survivalsportkleding houdt deze stof je natuurlijke warmte vast, is luchtdoorlatend en superzacht. Het model sluit nauw aan om het hoofd, waarbij ook de oren bedekt worden. Om de hoofdhuid niet te irriteren zijn de stukken waar het hoofd het kussen raakt vrij van naden.

De bekendheid van keppie groeide enorm snel. Nadat het vrouwenmodel van de keppie in 2014 gelanceerd werd voor vrienden en familie, merkte Annemieke al snel dat er ook bij mannen behoefte aan was. Hierdoor volgde eind 2014 een mannenlijn. Om de serie compleet te maken, volgde er in 2016 een speciale keppie voor kinderen. Bij de kinderlijn is er een extra aanvulling in de vorm van wollen emotie-smileys die met klittenband op het mutsje geplakt kunnen worden. Hierdoor kan een kind aangeven of hij zich blij, bang, boos of bedroefd voelt.

Keppie, een echt Rotterdams product
Het idee, de eerste varianten en het ontwikkel proces van keppie is allemaal begonnen in Rotterdam. Waar veel ondernemers kiezen voor de goedkoopste oplossing, de productie in het buitenland, koos Annemieke voor haar stad Rotterdam. “Het herstel en de energiebeperkingen zorgden ervoor dat ik niet de vrijheid had om telkens naar het buitenland te gaan, maar je wilt wel kort op het proces en de ontwikkeling van het product zitten. Ik zocht daarom een atelier in Rotterdam om het in het begin nog wat kleiner en behapbaar te houden”, legt Annemieke uit.

 

‘DE LIEFDE DIE ERIN GESTOPT WORDT BIJ HET ONTWIKKELEN VAN EEN KEPPIE, MOET VOELBAAR ZIJN WANNEER IEMAND HET PRODUCT GEBRUIKT!’

 

Niet alleen de productie vindt plaats in Rotterdam. Omdat Annemieke zelf haar behandeltraject in het Erasmus MC doorbracht, was dit het eerste ziekenhuis waar zij een balletje opgooide over de slaapmuts. En met succes, want het bleek een mooi kerstgeschenk te zijn voor de 25 patiënten van de afdeling Hematologie. Verrast door de positieve reacties van patiënten, heeft de Daniel den Hoed meteen een aanvraag gedaan bij Stichting Roparun voor een bijdrage om patiënten ook buiten de feestdagen om te kunnen ondersteunen met een keppie. Op deze manier was de cirkel voor haar echt rond.

 

‘DE INZET VAN ALLE ROPARUNNERS IS GEWELDIG. HET KAN NIET ANDERS DAN DAT DIT VOELBAAR IS IN DE GEDONEERDE KEPPIES. WE ZIJN JULLIE ENORM DANKBAAR VOOR HET MOGELIJK MAKEN VAN DEZE ONDERSTEUNING!’

 

Stichting Roparun krijgt veel aanvragen van ziekenhuizen binnen voor een bijdrage voor keppies. Dit Roparunjaar steunde de stichting al maar liefst tien ziekenhuizen in de aanschaf van keppies. Vaak gaat dit om een bijdrage van zo’n 2.500 euro. “De bijdrage van Stichting Roparun is geweldig. Er zijn zoveel ziekenhuizen die hierdoor patiënten direct kunnen ondersteunen op het moment dat zij kampen met de gevolgen van haarverlies. Hier zijn we Stichting Roparun uiteraard enorm dankbaar voor. Elk keppie wat bij een ziekenhuis terecht komt door een bijdrage van de Stichting wordt voorzien van een sticker met het logo van Roparun. Hierdoor laten we de mensen ook zien wie de bijdrage mogelijk maakt”, besluit Annemieke.

 

© 2022 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden