Tijd tot de start van Roparun 2023

De Roparun vindt plaats van 27 tot en met 29 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

224 Teams
60 Doelen
€3.402.466,53 Roparun 2022 opbrengsten

DE LIMBURGSE TEAMS: ‘ALLES OVER LIMBURG!’

14-07-2021 om 13:19 uur

De dertigste editie van de Roparun zal niet plaatsvinden in Parijs of Bremen, zelfs niet in Rotterdam maar voor het grootste deel in Limburg! Door alle overheidsmaatregelen is de organisatie uitgeweken naar het zuidelijkste puntje van ons land. Het is misschien niet wat we van plan waren, maar is dat nu zo erg? Vele deelnemers uit Limburg doen al jarenlang mee aan de Roparun en zijn bereid om ons in te lichten over wat we kunnen verwachten van een Roparun in Limburg.

Landschap
‘Wie sjoen os Limburg is’.. Dat gaan we meemaken tijdens deze unieke Nederlandse editie van de Roparun! Volgens team 361 ‘Knooppunt Running for Life’ uit Venlo waan je je in het buitenland in dit mooie stukje Nederland: glooiende heuvels waarop de beenspieren flink aan het werk moeten, kleine dorpjes met oude hoeves, uitgestrekte weilanden, boomgaarden en wijnbouw… aan afwisseling geen gebrek! Met een beetje fantasie waan je je eigenlijk gewoon in Frankrijk! Team 133 ‘Samen voor Palliatief’ uit Venlo weet te vertellen dat Limburg ook nog eens de meeste zonuren in de zomer heeft en de hoogste gemiddelde temperatuur van Nederland.

 

TEAM KNOOPPUNT RUNNING FOR LIFE:
‘WE GOAN DER AAN WIE VERKES WILLEM!

 

Eten
Team 290 ‘KMF Blieve Loupe Zitterd’ uit Sittard vult aan dat niet alleen het landschap, maar ook het eten in Limburg uniek is. Limburgers zijn namelijk echte Bourgondiërs. Team 361 beaamt dat maar wat graag: “Wij houden van vlaai! Nee geen vla, dat zit in een pak. En ook geen taart, dat is cake met slagroom. Maar echt Limburgse ‘ruutjesvlaai’. Die eten wij net zo gemakkelijk als een boterham. En dan ook het liefst twee stukken. Want hé, op één been kun je niet staan toch? Een stuk ‘proemevlaai’ of ‘kersevlaai’ is ook een uitstekende bodem voor Roparunners. Je kunt er zeker van zijn vlaai tegen te komen op de route en dat is beslist geen straf hoor!”. De favorieten van team 290 zijn kruisbessenvlaai met schuim en de bekende rijstevlaai.

Volgens team 133 moet je in Venlo stoppen voor een friet-ei! Ze zijn er heel duidelijk over: “Nee, geen discussie over de Groningse eierbal, maar het Venlose friet-ei dat inmiddels tot het Venloos culinair erfgoed hoort. Een tip: ze zijn verkrijgbaar bij Automatiek Picadilly aan de Kleine Beekstraat in Venlo.” Volgens team 361 blijft de beste Limburgse maaltijd ‘zoervleis’. “Heerlijk stoofvlees, frietjes erbij en je bent klaar. Perfect om na de Roparun van te genieten.” En teamspelers als ze zijn, willen ze het beste recept met ons delen! “Voor degene die niet naar Limburg komt delen wij natuurlijk graag het recept, zodat je Limburg naar je toe kunt halen.”

Recept voor Limburgs ‘zoervleis’

Ingrediënten:

1 kg runderriblappen
5 uien
5 kruidnagels
8 gekneusde jeneverbesjes
1 theelepel nootmuskaat
zout & peper
3 laurierblaadjes
250 ml azijn
3 flinke plakken peperkoek
4 eetlepels appelstroop
boter om in te bakken

Bereiding:
Laat het vlees een uurtje op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bakken. Bak het vlees flink bruin. Snijd ondertussen de uien in ringen en bak deze apart tot ze beginnen te verkleuren. Giet er de azijn op en laat dit meeverwarmen. Doe de uien en de azijn bij het vlees. Roer de aanbaksels los. Voeg de nootmuskaat, laurier en jeneverbessen toe, breng op smaak met peper en zout.

Zorg voor voldoende vloeistof zodat het vlees net onder staat, voeg eventueel een beetje warm (geen koud!) water toe. Laat dit met de deksel op de pan minimaal 3 uur garen. Het vlees moet uit elkaar vallen. Vis de laurier en jeneverbessen uit de pan en voeg daarna de appelstroop en de in blokjes gesneden ontbijtkoek toe en laat dit onder goed roeren nog even doorkoken. Breng het Limburgs Zoervleis eventueel nog op smaak met peper en zout. Frietjes erbij en je hebt een heerlijke traditionele Limburgse maaltijd, eet smakelijk!

Taal
Vele deelnemers halen ieder jaar hun Franse of Duitse woordjes op, maar dit jaar kunnen we oefenen op het Limburgs. Hoor je onderweg ‘Enneh?’, dan is je antwoord ‘Auch enneh’. Dit betekent ‘hoe gaat het’? en ‘het gaat goed’. En dat lijkt dan toch weer een beetje op het Franse ‘ça va’. Ieder dorp heeft zijn eigen dialect, maar de zachte G blijft onmiskenbaar aanwezig. Een gesprekje kun je afsluiten met ‘Dieje!’, wat Limburgs is voor ‘Doei!’.

 

TEAM KMF BLIEVE LOUPE ZITTERD:
‘HAW PIN EN BLIEVE LOUPE, DOE BIS DER BIENAO!’

 

Feestvieren
“Niet heel lastig, de Limburgse toeschouwer is te herkennen aan zijn
ludieke en luidruchtige aanmoedigingen.”, aldus team 133. Als het weer een beetje meezit in oktober dan zien onze deelnemers langs de weg gerust een statafel vol met drankjes en een nootje of een kaasje en muziek of ‘joekskapel’ (dweilorkest). Bij het jaarlijks terugkerend evenement de Venloop, is heel de gemeente Venlo op de been. Van hardloper, wandelaar tot toeschouwer om er een mooi feest van te maken en meeblère (meezingen) met alle vastelaoves leedjes zoals Nao ’t Zuuje van Lex Uiting. Team 361 zou zeggen: “geneete van ’t laeve!”.

Een muzikale tip van team 133:

Sjef Diederen – Geneet van ‘t laeve
Geneet van ut laeve, zoe lang este kins
Maak sjpas en plezeer, de laefs toch mèr ins
Want straks, es ’t te laat is, dan hubste spiet d’rvan
Geneet dus van ’t laeve zolang es ’t nog kan.

(Geniet van het leven, zolang als je kan
maak lol en plezier, je leeft maar 1 keer
want straks als het te laat is, dan heb je er spijt van
geniet dus van het leven, zolang als het nog kan.

 

Dit verhaal was eerder te lezen in de Ropareader.

© 2022 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden