Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats in het weekend van 2-3 oktober

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

186 Teams
83 Doelen
€1.009.113,97 Roparun 2021 opbrengsten

TURN4SERVICE SIGNALERINGSLAMPEN IN HET DIJKLANDER ZIEKENHUIS

02-06-2021 om 14:26 uur

Wat begon in diverse all you can eat restaurants is inmiddels over gewaaid naar de zorg. Mooie sfeerverlichting die bij het omdraaien rood opvult, waardoor je in een oog opslag ziet waar er actie vereist is. Niet alleen super handig, maar ook nog eens tijdbesparend. Dit ervaren ze inmiddels ook in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn.

In de zorg is het vaak flink aanpoten om de beste zorg aan de patiënten te bieden. Daarom is het van belang om tijd te besparen en zoveel mogelijk focus voor de patiënt te houden. Bij het aanhangen van medicatie via de pomp schiet dit er nog wel eens bij in. Hier vertelt Annita van der Meulen, team coördinator in het Dagcentrum Oncologie van het Dijklander Ziekenhuis, meer over: “Bij het aanhangen van de medicatie via de pomp is er altijd een collega nodig om de ingestelde inloopsnelheid te controleren en af te tekenen op de toedieningslijst. De huidige werkwijze is dat je, na het aanhangen van de medicatie, actief op zoek gaat naar een collega en deze vraagt de pompstand bij patiënt X te controleren. Hierbij gaat er tijd verloren en haal je de collega ook uit zijn focus. De collega gaat, als hij/zij het gesprek heeft afgerond of klaar is met de handelingen bij de andere patiënt, op zoek naar de patiënt waarbij de inloopsnelheid van de pomp gecontroleerd moet worden. Dit geeft verstoring binnen het cluster van patiënten, omdat je opzoek moet naar de juiste patiënt. Daarnaast moet degene die de controle heeft gevraagd, erop vertrouwen dat de dubbelcheck daadwerkelijk wordt uitgevoerd.”

Hier kan veel tijd op bespaard worden, maar belangrijker nog je wordt niet gestoord waardoor de focus blijft bij de patiënt waar je mee bezig bent. Annita heeft een simpel idee uit de horeca opgepikt om dit probleem op te lossen: ‘De turn4service signaleringslampen’.

De turn4service signaleringslampen
De lampen zorgen voor mooie sfeerverlichting, die bij het omdraaien zowel rood als groen kan opvullen. Ook hebben de lampen een zandloperfunctie die ingezet kan worden. Hiermee kan er een tijd ingesteld worden, waarbij van het verstrijken van de tijd de kleur intenser wordt. Hierdoor kun je in een oog opslag zien waar er actie vereist is. Het inzetten van deze lampen vervangen in dit geval het zoeken naar een collega. De collega wordt dus niet gestoord in zijn/haar werkzaamheden, waardoor de volledige focus bij de patiënt blijft. Daarnaast geeft de lamp ook inzicht dat de controle is uitgevoerd omdat, na controle, het ‘rode’ lampje bij de patiënt weer omgekeerd wordt en dan groen kleurt.

Eerder dit jaar ondersteunde Stichting Roparun het Dijklander Ziekenhuis met een bedrag van 2.500 euro voor twintig turn4service signaleringslampen.

De collega’s in het Dijklander Ziekenhuis reageerden enthousiast op het idee: “Ze waren in eerste instantie erg huiverig, omdat ze dachten dat de lamp kwetsbaar zou zijn. Maar je kan er zowat met een hamer op slaan, dus ze zijn inmiddels gerust gesteld”, lacht Annita.

“We zijn heel dankbaar dat mensen dit over hebben voor de maatschappij. Het zorgt voor een enorme verbetering van kwaliteit op de afdeling. Normaal is hier geen budget voor, omdat het geen directe/noodzakelijke zorg. Dit maakt het wel een stuk aangenamer.”

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden