Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats in het weekend van 2-3 oktober

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

186 Teams
91 Doelen
€1.104.746,17 Roparun 2021 opbrengsten

IN HET ZIEKENHUIS, MAAR TOCH EVEN EEN ANDERE OMGEVING

16-06-2021 om 10:00 uur

Virtual reality, oftewel virtuele werkelijkheid, is een techniek die een omgeving simuleert om iemand via diverse zintuigen in een ‘nieuwe’ ervaring te plaatsen. In dit geval gebeurt dit met een vr-bril. Door het gebruik van deze bril waan je je voor even in een andere dimensie. Deze brillen worden veelal gebruikt tijdens het spelen van games of het kijken van films. Sinds kort worden ze door het Amsterdam UMC, locatie VUmc, op de afdeling hematologie ook gebruikt in de zorg.

Ruim een jaar geleden maakte verpleegkundige Carolina Visser kennis met de VR-bril. Haar zoon had er een aangeschaft om thuis te gebruiken en vertelde haar met enthousiasme over alle mogelijkheden van de bril. Als zij de bril opzet en haar eerste VR-ervaring meemaakt, weet ze het meteen. Dit is iets voor onze patiënten!

Sindsdien heeft Carolina alles op alles gezet om de techniek te introduceren op haar afdeling. Daar zijn ze in het ziekenhuis maar wat blij mee: “Dankzij de VR-bril kan de patiënt even ontsnappen aan de harde werkelijkheid van het ziek-zijn en alle onzekerheden en angsten die daarmee gepaard gaan”, vertelt ze. Ook vertelt Carolina dat deze innovatieve oplossing een welkome uitkomst biedt in de coronaperiode: “De patiënten zitten voor minimaal vier weken op de afdeling. In deze periode kunnen zij niet van de afdeling af en zijn bezoekmogelijkheden sowieso al minimaal. In de huidige coronaperiode is dat natuurlijk nog duidelijker en wordt de wereld van deze patiënten steeds kleiner. Met deze technologische innovatie wordt er toch een digitaal uitstapje geboden, waardoor de patiënt zich even in een andere omgeving waant.”

De inzet van VR-brillen

De VR-billen worden al in verschillende ziekenhuizen ingezet, maar bijvoorbeeld ook in het Brandwondencentrum bij het verwisselen van het verband. In het Amsterdam UMC worden ze voornamelijk ingezet ter afleiding en ontspanning. De brillen bieden verschillende mogelijkheden. Zo kan er naar een film gekeken worden, kan er een museum bezocht worden of kan je het concert van jouw favoriete artiest of band virtueel bijwonen.

In het ziekenhuis krijgen ze voornamelijk veel positieve, maar soms ook verbaasde reacties wanneer een patiënt nog nooit gebruik heeft gemaakt van een VR-bril. Het personeel merkt namelijk dat er, naast een welkome afleiding, ook minder medicatie voor bijvoorbeeld pijn en misselijkheid nodig is.

In het revalidatieproces biedt deze technologie ook een oplossing. Er is namelijk een speciale VR-bril voor de fysiotherapeut. Met deze simulatie kunnen er diverse oefeningen gedaan worden. Er kunnen bijvoorbeeld appels geplukt worden uit de boom die vervolgens verzameld moeten worden in een mand.

Carolina ziet nog veel meer oplossingen met de inzet van de brillen. “Op dit moment wordt het gebruikt voor de patiënten, maar het is natuurlijk ook een ideale manier om beginnende collega’s of studenten kennis te laten maken met het vak, door middel van voorlichtingsfilmpjes over de afdeling en behandelingen.”

“Dankzij de bijdrage van Roparun kan de afdeling Hematologie VUmc een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van de patiënten. Wij zijn enorm blij met de inzet van de vele teams die hierdoor dit project mogelijk maken, dank hiervoor naar alle teams!”

Foto’s Amsterdam UMC

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden