Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats in het weekend van 2-3 oktober

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

186 Teams
91 Doelen
€1.104.746,17 Roparun 2021 opbrengsten

DUBBEL FIETSLABYRINT VOOR ZIEKENHUIS GELDERSE VALLEI

30-06-2021 om 13:33 uur

Samen fietsen door je eigen dorp of je favoriete stad in het buitenland, en dat terwijl je verblijft in het ziekenhuis. Stichting Roparun maakt dat met een bijdrage van bijna 6.000,- euro mogelijk voor oncologische patiënten van het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Met deze donatie is er namelijk een fietslabyrint aangeschaft met twee fietsen.

“Voor de patiënten in het ziekenhuis is het enorm belangrijk om te blijven bewegen”, vertelt verpleegkundige Ruben Visser. “Veel patiënten liggen de hele dag in bed. Dit bevordert het herstel niet en dit betekent dat het herstel na het ontslag uit het ziekenhuis ook langer zal duren. Door te bewegen wordt niet alleen de bloedsomloop gestimuleerd, maar blijft ook de spierkracht behouden.”

In het Ziekenhuis Gelderse Vallei waren ze al in het bezit van een hometrainer, maar deze was zo verouderd dat het niet aantrekkelijk was om er echt gebruik van te maken. Met dit nieuwe fietslabyrint wordt er een nieuwe oplossing geboden. Het dubbele fietslabyrint zorgt er ook nog eens voor dat je samen ‘op stap’ kunt. Visser vertelt hoe belangrijk dit is: In 2019 is er samen met het Amsterdam UMC onderzoek gedaan naar het herstel van patiënten na grote operaties. Hierbij kun je denken aan operaties aan de buikorganen, na darm- of leverkanker. Hieruit is gebleken dat wanneer je een mantelzorger betrekt in de zorg na een operatie, dat de patiënt sneller herstelt. Een mantelzorger helpt bij het bewegen en het bewegen zorgt voor minder complicaties en dus een sneller herstel. Mantelzorgparticipatie is hier dus enorm belangrijk.”

 

“We zijn ontzettend blij met de bijdrage van Stichting Roparun, omdat je ziet dat dit direct bijdraagt aan de patiëntenzorg en het dit toch weer iets comfortabeler maakt. We zien de mensen dan ook regelmatig op de fiets zitten.”

 

De reacties van de patiënten zijn enorm enthousiast. Zeker in coronatijd zien zij dit als een extraatje. Ze krijgen minder bezoek en zoeken op deze manier toch wat afleiding. Dit is dan een fijne optie die de saaiheid van een ziekenhuisopname iets kan verkleinen.

“Kanker is een verschrikkelijke ziekte en het kan iedereen overkomen. Na de operatie is de patiënt enorm afhankelijk en kwetsbaar. De bijdrage die geleverd is door Stichting Roparun maakt dat de patiënten weer iets van zichzelf kunnen zien in het fietsen, de afleiding die het met zich meebrengt en aan het stukje comfort op kwetsbare momenten draagt Roparun direct bij.”

Chequeoverhandiging door Team 211 Climax Ede
De chequeoverhandiging aan het ziekenhuis werd gedaan door team 211 Climax Ede. Mede door de verkoop van hun loten, statiegeldacties en de verkoop van ‘lichtpuntjes’ hebben zij vorig jaar een mooi bedrag opgehaald.

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden