Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats in het weekend van 2-3 oktober

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

186 Teams
74 Doelen
€911.478,25 Roparun 2021 opbrengsten

TEAM 1: AL 24 JAAR SUCCESVOL

21-04-2021 om 10:57 uur

De Hoeksche Waard Runners zijn niet meer weg te denken bij de Roparun. Het is niet alleen een team met een van de langste reeks deelnames, maar ook een team dat meermaals de hoogste opbrengst heeft weten te behalen. Teamleden Jan Vermeulen, Jan van Bennekom en Conny van Bennekom vertellen over de geschiedenis van het team.

De Hoeksche Waard Runners zijn niet meer weg te denken bij de Roparun. Het is niet alleen een team met een van de langste reeks deelnames, maar ook een team dat meermaals de hoogste opbrengst heeft weten te behalen. Teamleden Jan Vermeulen, Jan van Bennekom en Conny van Bennekom vertellen over de geschiedenis van het team.

Het begon in 1997 toen Jaap van der Linden, vrijwilliger bij Bosradio Hoeksche Waard, geconfronteerd werd met kanker. Hij had eerder verslag gedaan van het evenement en wilde nu zelf meedoen. Hij benaderde zijn zwager Ger de Man om sportieve mensen en sponsoren te verzamelen, de start van het eerste team was hiermee een feit. Na één deelname werd officieel de Stichting Hoeksche Waard Runners opgericht. Helaas is Jaap zelf aan kanker overleden. Hij is nog jarenlang de grote motivator van het team geweest. Ger droeg het stokje over aan Bart Bruinenberg, die dit met hetzelfde enthousiasme tot 2 jaar geleden deed, totdat Conny deze taak van hem overnam.

Team 1 Hoeksche Waard Runners ademt Roparun. Teamleden zijn het hele jaar bezig met acties voeren, geld inzamelen, trainen en voorbereiden op de reis naar Frankrijk. Toch is het weekend Parijs enkel de kers op de taart: “Het lopen is leuk, maar het gaat om het geld”, aldus captain Conny.

Dat geld wordt opgehaald door middel van verschillende acties. Teamleden verzamelen bijvoorbeeld flessen en verkopen onder andere chocoladeletters. Het meeste geld wordt al jarenlang ingezameld met de traditionele kerstpostactie. Het idee voor deze actie kwam 21 jaar geleden toen Henk Verbaas met zijn fiets in een dorp kerstkaarten ging rondbrengen. Dit groeide uit tot een groot succes, waarbij tegenwoordig heel de Hoeksche Waard betrokken is. Met ondersteuning van 250 vrijwilligers bezorgen de teamleden door de hele Hoeksche Waard, vorig jaar waren dit zo’n 90.000 kerstkaarten!

In 2004 mocht het team voor het eerst op het podium komen voor het behalen van de hoogste opbrengst. Ze waren trots, maar het draait niet om winnen. Jan Vermeulen, voorzitter van de stichting: “We zouden liever zien dat we als 20e waren geëindigd met onze opbrengst, dat zou namelijk betekenen dat er teams waren die nog meer geld dan wij hebben opgehaald voor het goede doel.”

Dat het team niet te stoppen is, blijkt wel uit het bedrag wat ze wisten op te halen tijdens de coronatijd. Ondanks dat Roparun niet plaats heeft kunnen vinden, hebben ze voor de Roparun 2020 toch €75.000 weten in te zamelen.

In de 24 jaar dat het team mee doet aan de Roparun hebben ze veel meegemaakt. Verdrietige momenten, zoals een groot ongeluk dat in 2000 tijdens de Roparun plaatsvond, het verliezen van teamleden aan kanker en de Roparun die niet door heeft kunnen gaan. Gelukkig staan er ook een hele hoop mooie en leuke herinneringen tegenover. Zo kwam er ooit in een Frans dorpje een man de teamleden tegemoet. Hij had zelf ooit meegedaan aan de Roparun en ging zijn shirt halen. Hij vroeg de Hoeksche Waard Runners het shirt te signeren. Die handtekeningen werden natuurlijk met een grote glimlach gezet. Nog steeds hebben ze regelmatig contact.

Wat Jan Vermeulen nooit meer zal vergeten, is de keer dat hij in een Frans dorpje mensen tegenkwam met vragende gezichten. Niet zo gek wanneer er ineens dag en nacht busjes, lopers en fietsers door het dorp komen. Jan besloot uit te leggen wat Roparun was en waarom ze meededen en kon daarmee rekenen op enthousiaste succeswensen van de dorpelingen.

Het team is na 24 jaar nog steeds succesvol. Hun geheim volgens Conny? “We weten waar we het voor doen. Er is een goede balans onder de teamleden. We lopen op hetzelfde tempo, we zijn homogeen. We hoeven niet altijd beste vrienden te zijn, maar kunnen met elkaar overweg. De succesformule van een lang bestaand team is het hebben van de juiste drijfveer, een goede balans en een beetje verdraagzaamheid.”
Jan van Bennekom voegt toe: “We hopen dat teams van elkaar leren, om gezamenlijk de opbrengst voor Roparun te verhogen. We zien nu bijvoorbeeld dat een aantal andere teams ook de postactie oppakken, maar er zijn nog zoveel meer gemeentes die zoiets kunnen doen.”

Als het aan de Hoeksche Waard Runners ligt, doet het team de komende 30 jaar nog altijd mee. Jan Vermeulen sluit af met een tip voor de toekomst:

“Voeg de Roparun niet toe als doel aan jouw leven, maar voeg jouw leven toe aan het doel van de Roparun”

 

Dit artikel is eerder verschenen in het magazine Ropareader.

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden