Tijd tot de start van Roparun 2024

De Roparun vindt plaats van 18 tot en met 20 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2023 statistieken

212 Teams
49 Doelen
€2.688.044,21 Roparun 2023 opbrengsten

Stichting Roparun steunt Stichting VaarKracht

18-02-2021 om 15:23 uur

Uitwaaien tijdens een vaartocht met het gezin, de familie of mantelzorgers. Even in een andere omgeving zijn en een nieuw perspectief hebben. Iets wat enorm helpt tijdens de rollercoaster waar je in zit, nadat je met de ziekte kanker geconfronteerd bent. Leven met kanker is zwaar, zeker ook voor je dierbaren. Op zo’n moment moet je er even tussenuit, ontsnappen aan de werkelijkheid, nieuwe energie opdoen.

Over VaarKracht
Stichting VaarKracht begrijpt dit, uit eigen ervaring, maar al te goed. Daarom organiseren zij voor kankerpatiënten en hun naasten overal in het land kosteloos onvergetelijke vaartochten. Mensen die de vreselijke diagnose hebben gekregen en in afwachting zijn van het behandelplan, mensen die al verder zijn of zelfs aan het eind van het behandelingsproces zitten of mensen die nauw verbonden zijn met een geliefde met kanker gaan door een enorm zware tijd. Voor deze mensen is het fijn om een moment te ervaren waarop ze zich even geen kankerpatiënt voelen of het geluk bij die naasten even terugzien. Voor deze mensen organiseert Stichting VaarKracht vaartochten. Deze vaartochten worden aangeboden in samenwerking met schippers die hun schip beschikbaar stellen en sponsors die de kosten op zich nemen.

Het verhaal achter VaarKracht
Dat Stichting VaarKracht het uit eigen ervaring begrijpt, blijkt uit de totstandkoming van de stichting. Initiatiefnemer Robert Rust vertelt hierover: “VaarKracht is opgericht naar aanleiding van de eigen ervaring die wij hebben gehad toen Lieke in 2009 borstkanker bleek te hebben. Tijdens de behandelperiode werden wij (het gezin) meegenomen door vrienden die een boot hadden. In die periode hadden wij zelf helemaal geen energie voor leuke dingen of afleiding. Deze belevenis wilden wij anderen, die in de gelijke situatie zitten, ook gunnen.”

“In eerste instantie wilden wij de vaartochten alleen aanbieden aan mensen met kanker in de regio. Door de publiciteit in landelijke media wilden ook schippers uit Zeeland en Friesland deelnemen. We moesten dus een organisatie opzetten die landelijke dekking vroeg, want ook gasten vanuit alle provincies meldden zich aan. Zo ontstond Stichting VaarKracht” – Robert Rust

VaarKracht WaterHuis
Waar de organisatie in 2019 meer dan 1.600 gasten, verdeeld over 44 groeps- en 40 privévaartochten, kon ontvangen, viel het vaarseizoen in 2020 compleet in het water. Veel deelnemende schepen kunnen niet aan de 1,5 meter norm voldoen. Dit betekent dat het aanbod van VaarKracht enorm is geslonken, terwijl de belangstelling voor een dagje weg juist toeneemt. Mede hierdoor ziet Stichting VaarKracht een mooie nieuwe toevoeging, waardoor zij toch kankerpatiënten kunnen blijven ontvangen: Het VaarKracht WaterHuis. Het WaterHuis is volledig uitgerust om patiënt en verzorgers te ontvangen, in een haven naar keuze of juist in een fijne plek in de natuur. Deze nieuwe toevoeging geeft ook vele nieuwe mogelijkheden. Er kunnen bijvoorbeeld kankerpatiënten ontvangen worden die niet meer op een schip mee kunnen varen, vanwege de verminderde conditie en evenwichtsgevoel.

Stichting Roparun steunt Stichting VaarKracht met een bedrag van 20.000 euro. Dit bedrag komt volledig ten goede voor de inrichting van dit nieuwe WaterHuis. Zo wordt er meubilair aangeschaft voor de woonkamer, de rustkamer en het terras. Er komt nieuw keukenapparatuur en nieuwe accessoires voor het sanitair.

“Je even een moment geen kankerpatiënt voelen op het VaarKracht WaterHuis, comfortabel ingericht met de financiële steun van Stichting Roparun. Een prachtig vooruitzicht voor 2021” – Stichting VaarKracht

© 2023 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden