Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats van 22 mei t/m 24 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

297 Teams
43 Doelen
€529.358,39 Roparun 2021 opbrengsten

Sneller herstel na darmchirurgie door bewegen

15-12-2020 om 16:09 uur

Stichting Roparun heeft het Gelre ziekenhuis ondersteund met een bijdrage van 1.525 euro voor een hometrainer. Deze hometrainers worden gebruikt om het herstel na een operatie te bevorderen. De volledige tekst van het Gelre ziekenhuis:

Versneld herstellen na darmchirurgie, het zogenaamde ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) programma wordt toegepast bij patiënten die in Gelre ziekenhuizen een darm(kanker)operatie ondergaan. Dit is een kwaliteitsprogramma rondom een operatie, waarin alle factoren die een positieve invloed hebben op herstel zijn samengebracht. Een belangrijke pijler van het programma is bewegen.

De afdelingen chirurgie in Gelre Apeldoorn en Zutphen hebben de afgelopen jaren een aantal initiatieven ontplooit om hier nog meer aandacht aan te besteden. Zij willen de patiënt zo veel mogelijk uitdagen om in beweging te komen. Op deze manier kan de patiënt zoveel mogelijk zijn conditie behouden en complicaties van bedrust zoals trombose, vergrote kans op longontsteking en doorligwonden helpen voorkomen. Dit alles zorgt voor een sneller herstel en kortere ligduur in het ziekenhuis.

Nieuwe hometrainer motiveert extra tot bewegen
Om patiënten te stimuleren na de operatie in beweging te komen, geven verpleegkundigen vóór de operatie al uitgebreide voorlichting over wat de patiënt kan verwachten tijdens de opname. Eenmaal opgenomen stimuleert het team van verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten en roomservice medewerkers de patiënt na de operatie om drie keer per dag zeker twee uur uit bed te komen, op de hometrainer te fietsen, zelf of met een fysiotherapeut oefeningen te doen, de maaltijden aan tafel te nuttigen en dagelijks een bepaalde afstand te wandelen op de afdeling. Hiervoor zijn afstandsmarkeringen aangebracht op de muren zodat de patiënt weet hoeveel meter al gelopen is of hoeveel stappen al gezet zijn.

Donatie Stichting Roparun
Verpleegkundige Gini Godeke van afdeling Chirurgie van Gelre Zutphen vertelt: “Dankzij een donatie van Stichting Roparun hebben we voor afdeling Chirurgie in Zutphen nu ook een hometrainer kunnen aanschaffen, een lang gekoesterde wens. Deze hebben we ruim twee maanden in gebruik en we zijn er als ERAS team erg blij mee. De eerste keer traint de patiënt altijd onder leiding van een fysiotherapeut. Onze patiënten zijn verbaasd en aangenaam verrast wat ze al aankunnen zo snel na de operatie. De hometrainer draagt zeker nog extra bij aan een versneld herstel van de patiënt.”

Tekst: Gelre ziekenhuizen

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden