Tijd tot de start van Roparun 2023

De Roparun vindt plaats van 27 tot en met 29 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

166 Teams
24 Doelen
€3.402.466,53 Roparun 2022 opbrengsten

“Hopelijk vergeten mensen niet nu nog te leven”

07-09-2020 om 10:18 uur

De vraag kwam in eerste instantie binnen via Carla, verpleegkundig specialist Palliatieve Zorg.

“Kunnen we niet iets maken om mee te geven? Om iets meer ondersteuning te kunnen bieden? Misschien iets van een boekje?”

Een vraag waar Agnes van Berkum, Netwerk Coördinator Palliatieve Zorg Twente samen met haar team mee aan de slag is gegaan. Het resultaat? Het wensenboekje “Als ik nadenk over mijn laatste levensfase dan wil ik graag…”. Een middel om de laatste levensfase bespreekbaar te maken en tot nadenken te zetten.

“De laatste jaren merken we wel dat dit onderwerp meer besproken wordt, maar dit is nog lang niet voor iedereen even makkelijk. Het boekje kan hier handvatten voor bieden” legt ze uit.

 Met het wensenboekje is er nadrukkelijk aandacht voor het vroegtijdig bespreekbaar maken van de laatste levensfase en de wensen die iemand nog heeft.  Het biedt inspiratie en tips betreffende  concrete vragen zoals “wat wil ik graag nog geregeld hebben voor mijn naasten”, maar geeft ook ruimte voor een stuk zelfreflectie en terugblik. “Wat is nou echt belangrijk voor mij?” of “Wat is het ondeugendst dat ik gedaan heb?”.
Er is vaak meer mogelijk dan verwacht, als de wensen bekend zijn.

Er is niet één goede manier om dit boekje in te zetten. Sommige zullen het boekje van A tot Z invullen terwijl het voor iemand anders juist een hele praktische checklist kan zijn. Agnes hoopt zelf dat het boekje een belangrijke rol kan vervullen. “Hopelijk kan het mensen helpen om na te denken over bepaalde zaken, maar ook nadenken over waar ze nu nog gelukkig van worden. Hopelijk vergeten mensen niet nu nog te leven..”

 Het boekje blijkt effectief. De eerste 3000 exemplaren waren binnen no time weg. Vanuit huisartsen praktijken, thuiszorgorganisaties en lokale ziekenhuizen kwamen veel positieve reacties. Reden om een aanvraag, met ondersteuning van de Almeloopers,  bij Roparun in te dienen. Roparun heeft het project met ruim €17.000 euro ondersteund. Door deze bijdrage is het mogelijk om nog meer wensenboekjes in te zetten.

Meer informatie? Neem een kijkje op de site van Netwerk Palliatieve Zorg Twente.

© 2022 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden