Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats van 22 mei t/m 24 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2020 in cijfers

De run op het leven

336 Teams
53 Doelen
€2.031.058,77 Opbrengst Roparun 2020

Hospice Francinus de Wind ontvangt 24.000 euro: ,,Oprichter Cini was absoluut heel trots geweest”

09-01-2020 om 12:43 uur

Hospice Francinus de Wind ontving bijna 24.000 euro voor de aanschaf van acht promatt ad matrassen. Voorzitter Dick Schonis over de oprichter en zijn bijzondere verhaal.

Het verhaal over de oprichting van hospice Francinus de Wind is even bijzonder als tragisch. De oprichter -doopnaam Francinus, roepnaam Cini- had jarenlang een succesvol bedrijf in airconditioning installaties. Hij leverde aan grote ziekenhuizen en bedrijven als Schiphol. Een zware hartaanval resulteerde in de verkoop van zijn bedrijf. ,,Hij kon fysiek niet meer”, vertelt Dick Schonis, voorzitter van het hospice.

Schonis kende Cini sinds 1990 in de rol van executeur testamentair. ,,Cini was getrouwd, maar had geen kinderen. Alleen een stiefdochter. Al in 1976 had hij verschillende goede doelen in zijn testament opgenomen.” Toen een van de eerste hospices in Nederland werd opgericht en De Wind een reportage op televisie zag, was hij overtuigd van het belang ervan. ,,Hij wilde hier in de buurt (Waalwijk red.) zelf een hospice opzetten. Vanaf 1995 zijn we samen de voorbereidingen gaan treffen.”

Er was tegenwerking. Gemeenten vonden het maar een gek idee dat een particulier met een zak geld een hospice op ging zetten. Jaren gingen er overheen voordat er uiteindelijk groen licht kwam. Twee weken voor dat licht, overleed Cini aan een hartstilstand. ,,Het was een hele verantwoordelijkheid om dit samen met de andere bestuursleden tot stand te brengen. Je weet niet precies hoe een hospice werkt, er was nog weinig over bekend. De nalatenschap van Cini is naar de stichting gegaan en die is begonnen met de uitvoering.”

In de jaren ’90 had niet iedereen verwacht dat er veel gebruik gemaakt zou worden van het hospice. Uit marktonderzoek bleek dat drie bedden in het hospice voldoende zou zijn. Later zou dat nog uitgebreid kunnen worden naar vier bedden. Cini besloot acht kamers te maken. Verstandig, bleek later. ,,Het einde van het leven is niet makkelijk, wist Cini. De beste plek om dood te gaan, is thuis. Doordat dag- en nachtzorg niet meer mogelijk is, omdat families niet meer samen in een groot huis wonen en omdat het huis soms niet geschikt is, is thuis doodgaan niet altijd vanzelfsprekend.’’ Van de acht bedden zijn er meestal zeven in gebruik. ,,Cini was absoluut heel trots geweest.

 

Team Rockstars IT overhandigt matrassen

Team Rockstars IT overhandigde de matrassen aan Hospice Francinus de Wind. Dit team doet komende editie voor de allereerste keer mee aan de Roparun, zo vertelt teamlid Robin Gordijn. ,,Ik krijg een heel warm gevoel van het feit dat we onderdeel zijn van iets groters dat goed doet. Ook dat we op deze manier de kans krijgen om op de eerste rij te zitten van waar het geld terecht komt. Dat geeft alleen maar meer energie om mee te doen aan de Roparun.” Binnen het team heeft iedereen een persoonlijk doel. Ook Robin. Hij deed zelf al eens op 16-jarige leeftijd mee aan de Roparun. ,,Destijds was mijn opa terminaal verklaard. Hij vertelde tegen iedereen dat ik de Roparun voor hem deed. Tijdens het evenement zat mijn opa de hele dag op een strandstoel in Barendrecht voor die twee seconden dat ik voorbij kwam.” ,,Toen ik dit jaar bij de finish stond, werd ik weer erg emotioneel en moest ik terugdenken aan mijn opa. En aan alle mensen die ik nu om me heen heb en dezelfde vervelende ziekte hebben.” Daar begon het weer te kriebelen om mee te doen aan de Roparun. ,,Diezelfde avond sprak ik een collega en besloten we een collega/vrienden team op te zetten voor de Roparun 2020!”

© 2020 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden