Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats van 22 mei t/m 24 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 in cijfers

De run op het leven

278 Teams
0 Doelen
€11.465,44 Opbrengst Roparun 2021

Een dag mee met stichting Samen Varen (…levert bijzondere verhalen op!)

20-12-2019 om 15:42 uur

Speciaal voor vrouwen die borstkanker hebben of daar herstellende van zijn en het financieel moeilijk hebben, is de stichting Samen Varen opgericht. Om hun zorgen letterlijk even te laten varen, stappen ze een week aan boord van een groot schip om in de watten gelegd te worden. Roparun ging langs.

Elke dag meert het schip in een andere plaats aan. Wij ontmoeten voorzitter Ada Laarakker, de 50 vrouwen die meevaren en de 30 vrijwilligers in Kampen. Terwijl een deel van de dames van boord gaat om het centrum van Kampen te ontdekken, bevinden anderen zich bij de schoonheidsspecialiste, kapper of bij zangcoaches Belinda en Herma. Allen aanwezig op het schip.

We spreken Monica, een dame die net een bezoek aan de kapper heeft gebracht. Ze vertelt over haar moeilijke (financiële) situatie. Door de kanker niet meer aan het werk, maar wel de monden van haar kinderen en haarzelf moet voeden. En ondertussen de zorgen om haar gezondheid hebben. Ada vertelt later dat veel vrouwen op het schip er alleen voor staan, zonder steun van een echtgenoot. Niemand om op terug te vallen.

Na de vaarweek mailt Monica ons om haar dank uit te spreken. Wat heeft ze het bijzonder gevonden. Over de aankomst bij het schip vertelt ze: ,,Ada omhelsde me hartelijk en ik brak meteen. Mijn dochters riepen: ach, mama! Zij zagen nu mijn opgekropte tranen die ik thuis niet of nauwelijks toonde. Verdriet om alles!”

Na de borstkanker is Monica veranderd, vertelt ze. ,,Een mens die zichzelf voor een deel verloren is en elke dag moet strijden voor acceptatie van zichzelf. Om echt gezien te worden door de buitenwereld, met al mijn gebreken.” Ze had het gevoel die strijd bij de vaarweek niet te hoeven voeren. ,,Het was een week vol begrip en erkenning voor wie ik geworden was. Ik kon totaal mezelf zijn en had altijd mensen om me heen die er voor me waren.” Alhoewel de vaarweek maar een week was, heeft Monica er drie vriendinnen voor het leven aan overgehouden.

We krijgen na de vaarweek nog meer bedankbrieven binnen. Een daarvan is van An Terlouw. Ze was euforisch toen ze hoorde dat ze mee mocht varen. ,,Niemand is natuurlijk blij om ziek te worden, maar toen ik in de categorie viel waaraan je moest voldoen, was ik maandenlang in de gloria!” An was elf jaar niet weggeweest. Ze voelde zich voor even miljonair, zoals ze in een gedichtje aan ons schreef. ,,Toen was ik niet rijk, nu evenmin. Maar da’s niet de reden da’k erover begin. Afgelopen week heb ik mogen ervaren, hoe het is als een schip op brandstof Liefde gaat varen. Dus ik voel me miljonair, met ‘n lege knip, dat wel. Maar de liefde die ik kreeg deze week, maakte ook van mij een totaal ander mens.” Sonja Hazenbroek sluit zich daar bij aan. ,,Ik denk dat ik het ziekteproces van afgelopen jaar nu echt een plek heb kunnen geven en alle (rest)ballast over boord heb gegooid!”

Met een Roparun donatie van 25.000 euro konden dames zoals An, Sonja en Monica een week lang onbezorgd genieten. Bedankt, Roparunteams!

© 2020 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden