Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats in het weekend van 2-3 oktober

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistieken

186 Teams
74 Doelen
€911.478,25 Roparun 2021 opbrengsten

Longarts lost bijzonder verzoek in van stervende man en zijn vrouw: ,,Help, wie kan ons met spoed helpen aan een koppelbed?”

14-10-2019 om 12:24 uur

GRONINGEN – De bekende longarts Sander de Hosson kreeg vrijdagavond via social media een noodverzoek van een Groningse dame wiens man op sterven lag. Het stel wilde graag de laatste uren of dagen van hun leven naast elkaar liggen in een bed. De Hosson regelde met spoed een koppelbed.

Een koppelbed is een in hoogte verstelbaar bed dat bijna naadloos aansluit op het bed van een geliefde, zodat ze in hun laatste levensfase nog bij elkaar kunnen slapen. Zo’n bed bestond nog niet, maar Stichting Roparun heeft dit jaar 1,5 miljoen euro (waarvan een half miljoen euro vanuit Maarten van der Weijden Foundation) geschonken om 500 van deze speciale bedden te laten maken.

Longarts De Hosson kreeg vrijdag begin van de avond een noodverzoek voor zo’n koppelbed.  Na een telefoontje aan de Raad van Bestuur van ‘zijn’ Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, stelde hij hun bed beschikbaar. Om het enorme bed te bezorgen plaatste De Hosson een oproep voor een busje/vrachtwagen op Twitter. ,,Toen bleek dat er geen bestelbus beschikbaar is, kwam iemand met het lumineuze idee: ‘Bel de Brandweer.’ Ik belde de kazerne in Assen, maar daar kreeg ik niemand aan de lijn. ‘Bel de politie,’ adviseerde dezelfde Twitteraar. De politie Drenthe was zeer meewerkend. Aangezien het druk was, kon er geen auto rijden, maar binnen 20 minuten kreeg ik het nummer van een koeriersbedrijf (Quicktrans Assen). ‘Bel die maar’. Ik was me er helemaal niet bewust meer van dat het kwart over elf was en een slaperige stem nam op. Binnen 1 minuut was hij overtuigd.”

Iets na half een ’s nachts arriveerde het bed. Het stel was euforisch. De familie heeft De Hosson gevraagd hun verhaal te delen. ,,Dit zou toch voor veel meer mensen beschikbaar moeten worden op een eenvoudige manier. Mijn moeder heeft zo’n fijne nacht gehad naast mijn vader!”

Tot nu toe werden de bedden verspreid in ziekenhuizen, hospices en verpleeghuizen. Vandaag maakt het bestuur van Roparun bekend begin volgend jaar ook nog eens 120 koppelbedden  beschikbaar te stellen voor thuiszorgorganisaties. Zo kunnen mensen ook thuis gebruik maken van het bed. Roparun werkt hiervoor samen met hulpmiddelencentra Vegro om de landelijke distributie te realiseren. Volgens het bestuur van Roparun laat dit verhaal nogmaals zien waarom een koppelbed van enorme waarde kan zijn voor patiënten en hun geliefden. Een ultieme vorm van verbondenheid. ,,Bij elkaar horen, elkaar aankijken, elkaar aanraken, naast elkaar liggen of zitten. Als partners, als ouder-kind of als grootouder-kleinkind.”

 

 

© 2021 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden