Tijd tot de start van Roparun 2021

De Roparun vindt plaats van 22 mei t/m 24 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2021 statistics

288 Teams
0 Causes
€18.280,06 Roparun 2021 proceeds

Oase op de Veluwe

21-05-2018 om 09:26 uur

Waar de ene doorkomst zich onderscheidt door het aantal toeschouwers, de ander door een energiek bombardement van housebeats, kenmerkt intimiteit de doorkomst in (de brandweerkazerne van) Ede. In zes jaar tijd is de Oase op de Veluwe voor veel teams en roparun-vrijwilligers een vaste pleisterplaats geworden.
Twintig fietsers – waaronder Rene van Hulst, sinds zes maanden de nieuwe burgemeester van Ede – halen in duo’s de teams op uit de duisternis van de Veluwe en begeleiden hen naar de kazerne. Elke keer weer een ritje van drie kilometer heen en drie terug.
Jeugdherbergmoeder
Als de Roparun komt lijkt die kazerne trouwens meer op een jeugdherberg, met Karin in de rol van herbergmoeder. In de nacht van zondag op maandag slapen er maar liefst 120 mensen in de kazerne, waarbij alle hoeken en gaten van het gebouw in gebruik zijn. Dat de crisisruimte net nú nodig was vanwege een grote brand met gevaarlijke stoffen en asbest lost men hier soepel op. Het spreekt vanzelf dat er koffie, thee en soep klaar staat.
Toon Hermans
Lopers en fietsers gaan door de kazerne. Het checkpoint zit tussen de rekken met brandweerkleding, schoenen en helmen. Buiten staan voertuigen, maar ook een springkussen. Belangrijke partner van de brandweer is het lokale Toon Hermanshuis. Een grote groep vrijwilligers bakt er zo’n 1.800 pannenkoeken die meegaan met elk team dat passeert. De samenwerking is ontstaan toen de winnende doorkomst Ede namens Roparun geld mocht toewijzen aan goede doelen in de regio.
Ede doet
Sinds dit jaar is de doorkomst in Ede een stichting. Co Vink, al die jaren al aanvoerder van de grote groep vrijwilligers, ziet alleen maar voordelen. Co: “Nu kunnen inwoners van Ede de doorkomst steunen met de bonnen die de gemeente hen geeft in het kader van Ede doet. De nieuwe burgemeester, zelf actief loper en fietser, heeft een goed gevoel bij de Roparun. Dat helpt. Waarom er bij de brandweer nooit discussie is over wat we doen? Omdat meerdere leden van het management ooit hebben meegedaan en snappen wat Roparun is.”
© 2020 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden