Tijd tot de start van Roparun 2023

De Roparun vindt plaats van 27 tot en met 29 mei

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2022 statistieken

224 Teams
60 Doelen
€3.402.466,53 Roparun 2022 opbrengsten

Nieuw lid Comité van Aanbeveling Carin Uyl: ‘Meer aandacht voor de mens achter de patiënt’.

21-02-2018 om 10:19 uur

Stichting Roparun mag een nieuw lid van het Comité van Aanbeveling voorstellen: prof. dr. Carin Uyl-de Groot. We zijn erg blij met de uitgesproken aanbeveling van Carin. Hieronder legt zij uit waarom zij het werk van Stichting Roparun zo belangrijk vindt.

Er wordt veel onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van patiënten met vele vormen van kanker gedaan. Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan 100.000 mensen kanker. Deze ziekte heeft daarmee hart- en vaatziekten van de eerste plaats verdrongen als belangrijkste doodsoorzaak. Als iemand de diagnose te horen krijgt staat zijn leven, maar ook die van zijn naasten, even stil. Het goede nieuws is dat meer dan 50% van alle nieuw gediagnosticeerde patiënten de ziekte overleeft, dat wil zeggen ze blijven langer dan 10 jaar in leven na de diagnose. Dit wordt mede veroorzaakt door de toenemende therapeutische mogelijkheden, waaronder de vele nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen.

In mijn werk als hoogleraar houd ik me vooral bezig met het zo optimaal mogelijk behandelen van kankerpatiënten, maar hiermee zijn we er nog niet. De behoefte van patiënten is veel breder. Ik denk hierbij aan aspecten zoals verbeteren van dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, zingeving, (weer) mee kunnen doen. Deze aspecten zijn belangrijk voor patiënten die niet goed op behandelingen hebben gereageerd, maar ook voor degene die genezen zijn. Immers er zijn ook vaak lange termijn effecten van kanker en de behandeling. Denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn en psychosociale gevolgen.

De Stichting Roparun heeft hier oog voor. Ze kijkt naar de mens achter de patiënt. Het geld dat wordt opgehaald wordt toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan het motto ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. De Roparun focust zich op de palliatieve zorg, zoals de inrichting van een hospice, om er voor te zorgen dat mensen tijdens hun laatste levensfase in een prettige omgeving kunnen verblijven. Er wordt echter ook geld geschonken aan workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen of een fijne dag uit voor zieke kinderen en familie. Dit kunnen kleine bedragen zijn, maar ook grote bedragen, zoals onlangs beschikbaar kwam voor het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie ten behoeve van het inrichten van speciale ruimtes waar kinderen kunnen ontspannen, spelen of gewoon huiswerk maken.

Als lid van het Comité van Aanbeveling wil ik hier ook graag een steentje aan bijdragen. Er zijn vele mensen die de Roparun een warm hart toedragen. Een ieder met zijn of haar eigen inzet en expertise. Ik zie dat ook terug in het team waar ik dit jaar in mee ga doen. Voor mij wordt het de eerste keer en heb gelijk de uitdaging als loper van Parijs naar Rotterdam te gaan. Het is bekend dat kleine daden van veel mensen ook een groot verschil kunnen maken. Dit kan gewoon al door het luisteren naar patiënten of naasten of begrip te hebben als ze ergens meer tijd voor nodig hebben. Aandacht voor de mens achter de patiënt wie wil daar nou niet aan bijdragen?

© 2022 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden